Metzeler Roadtec Z8 - prvomontáž, př+z
nájezd: 10tkm - vzorek ještě asi 4mm
sucho: 2
mokro: 3
při 6tkm začaly kmitat řídítka, přední guma oskákaná, postupné zhoršování, důvod k přezutí.
Michelin Pilot Road 4 sada
nájezd 10tkm - vzorek 2-3mm
sucho 1
mokro 2
Proti Metzelerům gumy, jak víno. Vyrovnané vlastnosti, prakticky bez výhrad, posledních cca 1000km zhoršení vlastností - důvod přezout
Pirelli Scorpion Trail sada
nájezd: zatím jen asi 2tkm
sucho 1
mokro 2
Risknul jsem nákup sady DOTxx13 (pouhých 2400Kč), ale vyplatilo se. Gumy jsou výborné, zdá se mi, že proti Michelinkám drží o chlup lépe na pohozeném písku na asfaltu, ale může to být jen pocit z nových gum. Po dobré zkušenosti jsem rychle pořídil ještě jednu výhodnou sadu do zásoby
.
Edit 30.7.16: po ujetí 5tkm bych trochu poopravil své hodnocení na známku v mokru. Poslední dobou je déšť na denním pořádku a mně se zdá, že dvojka je v porovnání s předchozími Micheliny moc optimistická známka. Dal bych za 3. Mokro není u Scorpionů silná stránka.
2.edit 6.9.16: Na scorpionech mám něco přes 7tkm a začínají se zhoršovat jejich vlastnosti. V zatáčkách, kde za novoty seděly dobře, je nyní cítit nervozita, na mokru obzvlášť. Mám ještě druhou sadu - jo chtěl jsem ušetřit - ale pak jdu do vychvalovaných Angel GT.
3. edit 8.10.16: Po přezutí na druhou sadu Scorpionů začátkem září mám na nich 4tkm, tedy jsou v plné kondici, ale pozoruji další vadu. Poslední týden je chladno a deštivo. Je hodně znát zhoršení adheze za nízkých teplot kolem 5°C ABS je cítít velmi často, i tam, kde dříve nic. Na mokru za chladných teplot bych dal ST známku 4. Ale pořád platí jednička na suchu v letních teplotách, holt jsou to ryze letní a suché gumy
4.edit 10.6.17: Mám cca 4tkm na Pirelli Angel GT. Pozoruji na nich jednu věc: Na dobrém asfaltu sedí jak přibité, ale jsou citlivé na náhlou změnu povrchu. Už opakovaně se mi stalo, že v náklonu v zatáčce se změnil asfalt a zažil jsem horkou chvilku. Nevzpomínám si, že by tohle Michelinky PR4 dělaly také.
5. edit 19.7.17: Musím napsat, že Anegely GT mně poněkud zklamaly. Nyní asi 7tkm, hloubka vzorku dobrá, ale vzadu se již rýsuje ploška. Navíc chování gum v náklonech v zatáčkách je nevyzpytatelné - jednou drží, pak zas cítím, jak se zadek vlní. Tedy k hodnocení:
Pirelli Angel GT sada
nájezd 7tkm, vzorek 3-4mm
sucho 1-3 podle typu asfaltu
mokro 2-3 podle typu asfaltu